a
Ana SayfaLâsiyyemat90. Şu fâni masnuat fena için değildir. Belki kısa bir zaman toplanmışlar…

90. Şu fâni masnuat fena için değildir. Belki kısa bir zaman toplanmışlar…

Lâsiyyemat mütalaasına kaldığımız yerden devam ediyoruz:

وأن هذه المصنوعات الفانيات  ve şu fâni masnuat  ليست للفناء  fena için değildir  بل اجتمعت  belki toplanmışlar  اجتماعا قصيرا  kısa bir toplanmayla (kısa bir zaman)  لتؤخَذ  alınsın diye  صورُها وتماثيلُها ومعانيها ونتائجُها  suretleri, timsalleri, manaları ve neticeleri  فيُنسَج منها  ve ondan dokunsun diye  مناظرُ دائمة لأهل الأبد  ehl-i ebed için daimîmanzaralar  أو يَصنع منها  veya ondan yapsın diye  مُحَوِّلُها  onu (masnuatı) tahvil eden  ما يشاء  dilediğini  في عالم البقاء  âlem-i bekada.

Ve (insanın anlaması gerekir ki) şu fâni masnuat fena için değildir. Belki kısa bir zaman toplanmışlar; ta suretleri, timsalleri, manaları ve neticeleri alınsın ve ehl-i ebed için ondan daimî manzaralar dokunsun veya masnuatı tahvil eden Allahu Teâlâ âlem-i bekada dilediğini ondan yapsın.

ومن الدليل  ve delildendir (yani çok delilden bir delildir)  على أن الأشياء للبقاء لا للفناء  eşyanın beka için olup fena için olmadığına  بل الفناءُ الصوريُّ  belki zahirî fena   تمامُ الوظيفة  vazifenin bitmesidir  وترخيصٌ له  ve onun için bir terhistir  أن الفانيَ  o fâni ki  يفنى بوجهٍ  bir vecihle fena bulur  ويبقى بوجوهٍ غير محصورة  sayısız vecihlerle baki kalır. 

Ve fâninin bir vecihle fena bulup sayısız vecihlerle baki kalması, eşyanın beka için olup fena için olmadığına bir delildir. Belki zahirî fena vazifenin bitmesidir ve onun için bir terhistir.

مثلا  mesela  انظر من كلمات القدرة إلى هذه الزَّهرة  kudretin kelimelerinden bu çiçeğe bak  التي  o çiçek ki  تنظر إلينا  bize bakıyor  في وقت قصير  kısa bir vakitte  ثم تفنى  sonra fena buluyor.

Mesela kudretin kelimelerinden -kısa bir vakit bize bakıp sonra fena bulan- bu çiçeğe bak.

تراها  sen onu (çiçeği) görürsün  كالكلمة التي تزول  yok olan bir kelime gibi  لكن تودِعُ بإذن الله  lakin Allah’ın izniyle emanet bırakır  في الآذان  kulaklarda  ألوفَ تماثيلها  binler timsallerini  وفي العقول  ve akıllarda (emanet bırakır)  بعدد العقول  akıllar adedince  معانيَها  manalarını. 

Sen o çiçeği yok olan bir kelime gibi görürsün. Lakin -Allah’ın izniyle- binler timsallerini kulaklarda ve manalarını akıllar adedince akıllarda emanet bırakır. 

إذ هي  çünkü o (çiçek)  وقتَ تمام الوظيفة  vazifesinin tamamı vaktinde (yani vazifesini bitirip terhis edildiği vakitتُبقي وتُودع  baki bırakır ve emanet eder  في حافظتنا  hafızalarımızda  وفي حافظة كل مَن رآها  ve onu görenlerin tamamının hafızasında  في الشهادة  şehadette (âlem-i şehadette)  وفي بذورها  ve tohumlarında   في الغيب  gaypta (âlem-i gaybta)  صورَها ومعانيَها  suretlerini ve manalarını.

Çünkü o çiçek vazifesinin tamamı vaktinde, suretlerini ve manalarını, âlem-i şehadette hafızalarımızda ve onu görenlerin tamamının hafızasında, âlem-i gaybta ise tohumlarında baki bırakır ve emanet eder.

حتى  ta ki  كأن  gibidir  حافظةَ كلِّ مَن نظر إليها  ona bakan her bir kimsenin hafızası  وكلَّ بُذيْراتها  ve tohumcuklarının tamamı  فوطوغرافاتٌ  bir fotoğraf (gibidir)  لحفظ زينةِ صورها  suretlerinin ziynetinin hıfzı için  ومنازلُ لبقائها  ve bekası için menziller (gibidir).

Ta ki ona bakan her bir kimsenin hafızası ve tohumcuklarının tamamı, suretlerinin ziynetinin hıfzı için birer fotoğraf ve bekası için menziller gibidir. 

وقِسْ  ve kıyas et  عليها  onu (o çiçeği)  ما فوقها  onun üstünde olanla  وما فوق ما فوقها  ve onun üstünün üstünde olanla  من ذوي الأرواح الباقية  (o da) baki ruh sahipleridir. 

Ve o çiçeği onun üstünde olanla ve onun üstünün üstünde olanla yani baki ruh sahipleriyle kıyas et.    

İzah: Üstad Hazretleri bu esası Onuncu Söz’de şöyle beyan etmiş:

“Beşinci Esas: Hem anlarsın ki şu fâni masnuat fena için değil, bir parça görünüp mahvolmak için yaratılmamışlar… Belki vücudda kısa bir zaman toplanıp, matlub bir vaziyet alıp ta suretleri alınsın, timsalleri tutulsun, manaları bilinsin, neticeleri zapt edilsin… Mesela ehl-i ebed için daimî manzaralar nescedilsin. Hem âlem-i bekada başka gayelere medar olsun.

Eşya beka için yaratıldığını, fena için olmadığını, belki sureten fena ise de tamam-ı vazife ve terhis olduğu bununla anlaşılıyor ki fâni bir şey bir cihetle fenaya gider, çok cihetlerle baki kalır.

Mesela kudret kelimelerinden olan şu çiçeğe bak ki kısa bir zamanda o çiçek tebessüm edip bize bakar, der-akab fena perdesinde saklanır… Fakat senin ağzından çıkan kelime gibi, o gider fakat binler misallerini kulaklara tevdi eder. Dinleyen akıllar adedince, manalarını akıllarda ibka eder… Çünkü vazifesi olan ifade-i mana bittikten sonra… kendisi gider fakat onu gören her şeyin hafızasında zahirî suretini ve her bir tohumunda manevi mahiyetini bırakıp öyle gidiyor… Güya her hafıza ile her tohum, hıfz-ı ziyneti için birer fotoğraf ve devam-ı bekası için birer menzildirler.

En basit mertebe-i hayatta olan masnu böyle ise en yüksek tabaka-i hayatta ve ervah-ı bakiye sahibi olan insan, ne kadar beka ile alâkadar olduğu anlaşılır… Çiçekli ve meyveli koca nebatatın bir parça ruha benzeyen her birinin kanun-u teşekkülatı, timsal-i sureti; zerrecikler gibi tohumlarda kemal-i intizamla, dağdağalı inkılablar içinde ibka ve muhafaza edilmesiyle… gayet cemiyetli ve yüksek bir mahiyete malik, haricî bir vücud giydirilmiş, zîşuur, nurani bir kanun-u emrî olan ruh-u beşer; ne derece beka ile merbut ve alâkadar olduğu anlaşılır.” (Onuncu Söz) 

Metnin mütalaasına girişmiyor; mütalaasını ve tefekkürünü sizlere havale ediyoruz.

Yazar: Sinan Yılmaz

Paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin