a
Ana SayfaLâsiyyemat22. En güzel yaratılış içinde bir kesret-i mutlakada icad edilmesi

22. En güzel yaratılış içinde bir kesret-i mutlakada icad edilmesi

Lâsiyyemat mütalaasına kaldığımız yerden devam ediyoruz:

8. En güzel yaratılış içinde bir kesret-i mutlakada icad edilmesi:

Üstadımız bu maddeyi şöyle ifade etmişti:

وهي أنّا نشاهد في صحيفة الأرض إيجادا بديعا حكيما… في كثرة مطلقة في أحسن خلقة

“O fıkralar şunlardır ki: Sahife-i arzda, en güzel yaratılış içinde bir kesret-i mutlakada, bedi ve hakîm bir icadı gözümüzle görüyoruz.”

Kesret-i mutlaka “hadsiz çokluk” demektir. Bununla yaratılan varlıkların çokluğu kastedilmiştir. Mesela:

– Dünyanın fil nüfusu 450 bindir. Bu çoklukla beraber hiçbir filin güzelliğinde bir eksiklik, bir kusur ve bir noksanlık yoktur.

– Dünyanın zürafa nüfusu yaklaşık 100 bindir. Bu çokluk ve bollukla beraber her bir zürafa sanat itibarıyla gayet kıymettardır; en güzel surette yaratılmıştır.

– Dünyanın at nüfusu 58 milyondur. Her birine aza ve cihazları takılmış; hiçbiri unutulmamış, karıştırılmamış ve tam bir ahsen-i hilkate mazhar olmuş.

– Dünyanın güvercin nüfusu 400 milyondur. Güvercinler bu kadar çoktur ve bu çoklukla beraber her bir ferdi güzellikte emsalsizdir.

– Dünyanın ev kedisi nüfusu 600 milyondur. Bu kadar çok kedi vardır ama bu çokluk fertlerdeki güzelliği eksiltmez. Her biri antika bir sanat eseridir.

– Dünyanın keçi nüfusu 860 milyondur. Keçiler bu kadar çoktur ancak her birinin kendine mahsus bir güzelliği vardır. Çokluk güzelliklerinden hiçbir şey eksiltmemiştir.

– Dünyanın insan nüfusu 8 milyardır. Böyle bir kesret ve mebzuliyletle beraber her bir insan ahsen-i takvim sırrına mazhardır.

Misalleri çoğaltmak mümkün. Sözün özü şu: Mahlukatın böyle kesret-i mutlaka (hadsiz çokluk) içinde en güzel bir surette yaratılışı Cenab-ı Hakk’ın vücub-u vücuduna ve vahdaniyetine güneş gibi parlak bir burhandır.

Üstad Hazretleri bahar mevsiminde gözüken bedi ve hakîm icadı sekiz maddede beyan etti; bizler de bu maddeleri mütalaa ettik. Şimdi Üstadımız bu maddeleri neticelere bağlayacak. Biz de aynı hakikatleri farklı misaller üzerinden tekrar mütalaa edeceğiz.

Yazar: Sinan Yılmaz

Paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin