a
Ana SayfaReşehat35. Sonra bak, o zat (a.s.m.), şu namazı bu cemaat-i uzmaya öyle bir derecede kıldırıyor ki…

35. Sonra bak, o zat (a.s.m.), şu namazı bu cemaat-i uzmaya öyle bir derecede kıldırıyor ki…

On Birinci Reşha’nın mütalaasına kaldığımız yerden devam ediyoruz:

ثم انظر  sonra bak  أنه يصلي تلك الصلاةَ بهذه الجماعة العظمى  o (a.s.m.), şu namazı bu cemaat-i uzmaya kıldırıyor  بدرجة  bir derecede  كأنه  sanki o  هو امام في محراب عصره  o (a.s.m.), asrının mihrabında imamdır  واصطف خلفه  arkasında saf tutmuş  مقتدين به  ona (a.s.m.) uyarak  جميعُ أفاضل بني آدم  beni Âdem’in en faziletlileri  من آدمَ الى هذا العصر إلى آخر الدنيا  (Hazreti) Âdem’den bu asra (asr-ı saadete) kadar, dünyanın sonuna kadar  في صفوف الاعصار  asırların safları içinde  مؤْتمِّين به  onu imam kabul ederek  ومؤَمِّنين على دعائه  ve duasına âmin diyerek.    

Sonra bak, o zat (a.s.m.), şu namazı bu cemaat-i uzmaya öyle bir derecede kıldırıyor ki sanki o (a.s.m.), asrının mihrabında imamdır. (Hazreti) Âdem’den bu asra (asr-ı saadete) kadar, ta dünyanın sonuna kadar, beni Âdem’in en faziletlileri, asırların safları içinde onu imam kabul ederek ve duasına âmin diyerek, ona muktedi bir vaziyette arkasında saf tutmuş.       

ثم استمع  sonra kulak ver  ما يفعل  ne yapıyor  في تلك الصلاة  şu namazda  بتلك الجماعة  şu cemaatle  فها هو  işte o (a.s.m.)  يدعو لحاجة شديدة عظيمة عامّة  şedit, azim ve umumi bir ihtiyaç için dua ediyor  بحيث  öyle ki  يشترك معه  ona iştirak ediyor  في دعائه  duasında  الأرضُ  yeryüzü  بل السماء  belki sema  بل كلُّ الموجودات  belki bütün mevcudat.

Sonra (ona) kulak ver; şu cemaatle şu namazda ne yapıyor! İşte o (a.s.m.) şedit, azim ve umumi bir ihtiyaç için öyle dua ediyor ki yeryüzü belki sema belki bütün mevcudat duasında ona iştirak ediyor.

فيقولون بألسنة الأحوال  hâllerinin lisanlarıyla diyorlar  نعم يا ربنا  evet ey Rabbimiz  تقبل دعاءه  onun duasını kabul et  فنحن أيضًا نطلبه  biz de onu istiyoruz.

Lisan-ı hâlleriyle diyorlar ki: Evet ey Rabbimiz! Onun duasını kabul et; biz de onu istiyoruz. 

بل مع جميعِ ما  belki o şeyin tamamıyla birlikte (o şey nedir)  تجلى علينا من اسمائك  isimlerinden üzerimize tecelli etti  نطلب  istiyoruz  حصولَ ما  o şeyin husulünü  يطلب هو  o istiyor.

Belki üzerimize tecelli eden isimlerinin tamamıyla birlikte, onun (a.s.m.) istediği şeyin husulünü istiyoruz.

ثم انظر الى طوْره  sonra onun tavrına bak  في طرزِ تضرعاته  tarz-ı tazarruatındaki  كيف يتضرع  nasıl tazarru ediyor  بافتقارٍ عظيم في اشْتياقٍ شديد  şedit bir iştiyak içinde azim bir iftikarla  وبحزنٍ عميق في محبوبيةٍ حزينة  hazin bir mahbubiyet içinde derin bir hüzünle  بحيث  o derece ki  يُهيِّج بكاءَ الكائنات  kâinatın ağlamasını tahrik ediyor  فيُبكيها onu (kâinatı) ağlatıyor  فيُشركها في دعائه  ve duasına ortak ediyor.

Sonra onun tarz-ı tazarruatındaki tavrına bak! Şedit bir iştiyak içinde azim bir iftikarla ve hazin bir mahbubiyet içinde derin bir hüzünle nasıl tazarru ediyor? O derece ki kâinatın ağlamasını tahrik ediyor, kâinatı ağlatıyor ve duasına ortak ediyor. 

İzah: Üstadımız, Peygamberimiz (a.s.m.)’ın duasının ve ubudiyetinin saadet-i ebediyenin icadına vesile olmasını dört maddede izah ediyor:

1. Kim dua ediyor?

2. Niçin dua ediyor?

3. Kime dua ediyor?

4. Duasında ne istiyor?

Şimdi, Üstadımız dedi ki: Peygamberimiz (a.s.m.) bütün nev-i beşere imamdır. Mescidi sadece Arap yarımadası değil, bütün yeryüzüdür. Cemaati de sadece o zamanın insanları değildir. Hz. Âdem’den kıyamete kadar her asrın halkı bir saf olmuş; bütün asırların safları, Peygamberimizin cemaati olup, onun duasına “Âmin” diyorlar.

Bu duaya “Âmin” diyenler de sadece insanlar değil; bütün hayat sahipleri, yeryüzü, gökyüzü ve bütün mevcudat bu duaya “Âmin” diyorlar. Zira onları da ilgilendiren pek şedit bir ihtiyac-ı azim için dua ediyor. Bu sebeple, o varlıklar da “Ey Rabbimiz, onun duasını kabul eyle, biz de o duayı ediyor ve onun talep ettiği şeyi talep ediyoruz.” diyorlar.

Ve Peygamberimiz (a.s.m.) öyle bir hâlde dua ediyor ki kâinat bile heyecana gelip onun duasına iştirak ediyor. Zira Efendimiz (a.s.m.) tam bir tazarru ve tezellülle, bir iştiyak ve hüzünle dua ediyor. Onun bu hâlinden kâinat dahi heyecana geliyor.

Üstadımızın mezkûr ifadelerini üç maddede toplamak mümkün:

1. Duasına önceki ve sonraki asırlar halkının “Âmin” demesi.

2. Zevilhayat olan hayvanat ve nebatatın o duaya “Âmin” demesi.

3. Yeryüzünün, semanın, bütün mevcudatın ve kâinatın “Âmin” deyip o duaya iştirak etmesi.

Şunu hatırlatalım: Bu ifadeler mecaz ifadelerdir. Yani Peygamberimiz (a.s.m.) dua ediyor da önceki ve sonraki asırların insanları, hayvanat ve nebatat, yeryüzü ve gökyüzü, mevcudat ve bütün kâinat bu duaya dilleriyle Âmin demiyor. Üstadımız duanın haşmetini göstermek için bir mecaz tasvir yapıyor. Bunun manası şudur:

1. Önceki ve sonraki insanların “Âmin” demesi, onların da aynı şey için dua edip Allah’tan aynı şeyi istemesidir. Aynı şeyi istemekle, lisan-ı hâlleriyle “Âmin” demiş oluyorlar.

2. Zevilhayat olan hayvanat ve nebatatın o duaya “Âmin” demesi, onların da aynı şeyi istemesi ve aynı şeye ihtiyaç duymasıdır. Onlar da âdeta lisan-ı ihtiyaçla bu duaya Âmin diyorlar. Zira kıymetlerinin tahakkuku, bu duanın kabulüne bağlıdır. Bu bahsi birazdan açacağız.

3. Yeryüzünün, semanın, bütün mevcudatın ve kâinatın “Âmin” deyip bu duaya iştirak etmesi yine mecazdır. Hakikatte bir “Âmin” demek yoktur. Aynı şeyi istedikleri için sanki Âmin diyorlarmış gibi tasvir edilmiş.

Demek, bu ifadeler bir tasvirdir ve bir mecaz anlatımdır. Üstadımız bu duanın azametini ve bütün eşyanın bu duaya olan ihtiyacını böyle tasvir etmiş. (Duanın diğer maddeleri sonraki derste izah edildi.)

Yazar: Sinan Yılmaz

Paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin