a
Ana SayfaReşehat32. Tahkik ile öyle bir istikbalden haber veriyor ki dünyevi istikbalin ona nispeti…

32. Tahkik ile öyle bir istikbalden haber veriyor ki dünyevi istikbalin ona nispeti…

Onuncu Reşha’nın mütalaasına kaldığımız yerden devam ediyoruz:

وكذا  ve keza  يخبر بتحقيقٍ عن استقبال  tahkik ile bir istikbalden haber veriyor  ليس الاستقبالُ الدنيوي بالنسبة اليه  dünyevi istikbalin ona nispeti değildir  الا كقطرة سراب بلا طائل بالنسبة الى بحر بلا ساحل  ancak faydasız bir katre serabın, sahilsiz bir denize nispeti gibidir.

Ve keza, tahkik ile öyle bir istikbalden haber veriyor ki dünyevi istikbalin ona nispeti ancak faydasız bir katre serabın, sahilsiz bir denize nispeti gibidir.

İzah: Peygamberimiz (a.s.m.) ölümün olmadığı ebedî bir hayattan haber veriyor. Şu fâni hayat, ona kıyasla damla hükmündedir. Değil elli sene, yüz sene; insan bu dünyada bir milyon sene yaşasaydı, bu bir milyon sene, ebedî hayata kıyasla yine damla hükmünde olurdu. Ebediyete kıyasla milyonlar sene, saniye hükmüne bile geçmez.

İşte Efendimiz (a.s.m.) böyle baki bir istikbalden haber veriyor; ölümün ve zevalin olmadığı ebed memleketinden bahsediyor.

وكذا  Ve keza  يُبشر عن شهود بسعادة  şuhudî olarak bir saadetle müjdeliyor  ليست السعادةُ الدنيوية بالنسبة اليها  dünyevi saadetin ona nispeti değildir  الا كبرق زائل بالنسبة الى شمس سرمدية  ancak şems-i sermedinin bir berk-i zaile nispeti gibidir.

Ve keza, şuhudî olarak öyle bir saadetle müjdeliyor ki dünyevi saadetin ona nispeti, şems-i sermedinin (daimî güneşin) bir berk-i zaile (bir anda parlayıp yok olan şimşeğe) nispeti gibidir.

İzah: Efendimiz (a.s.m.) saadet-i ebediyeyi müjdeliyor. O saadet ki şu fâni dünyanın bütün saadetleri, ona kıyasla rüya hükmündedir.

Üstadımızın ifadesiyle, şu dünyada bin sene mesudane bir hayat, cennetin bir saatlik saadetine mukabil gelemiyor. Ve cennetin de bin senelik saadeti, Allah’ı görmekle hasıl olan lezzetin bir saatine mukabil gelemiyor.

İşte Efendimiz (a.s.m.) böyle bir saadeti müjdeliyor. Cenneti anlatırken şöyle diyor:

قالَ اللَّهُ تَعالَى أعْدَدْتُ لِعِبادِي الصَّالِحِينَ مَا لاَ عَيْنٌ رَأَتْ وَلاَ أُذُنٌ سَمِعَتْ وَلاَ خَطَرَ علَى قَلْبِ بَشَر 

“Allahu Teâlâ dedi ki: Ben salih kullarım için öyle nimetler hazırladım ki ne göz görmüş, ne kulak işitmiş, ne de kalb-i beşere hutur etmiş.” (Buhârî, 4779; Müslim, 2824)

İşte Efendimiz (a.s.m.) böyle nimetleri ve saadeti müjdeliyor ki şu dünya saadeti o saadete kıyasla rüya hükmündedir.

نعم  evet  تحت حجاب هذه الكائنات ذاتِ العجائب  acayip şeylerin sahibi olan bu kâinatın perdesi altında vardır (ne vardır)  عجائبُ  garip şeyler  تنتظرنا وتَنظر الينا  bizi bekliyor ve bize bakıyor  ولا بد  gerekir  لاخبار تلك العجائب والخوارق  bu acayip şeylerin ve harikaların ihbarı için  شخص عجيب خارق  acayip ve harika bir şahıs  يشاهد ثم يشهد  şahit olur sonra şehadet eder  ويُبصر ثم يُخبر  görür sonra haber verir. 

Evet, acayip şeylerin sahibi olan bu kâinatın perdesi altında garip şeyler vardır; bizi bekliyor ve bize bakıyor. Bu acayip şeylerin ve harikaların ihbarı için acayip ve harika bir şahıs gerekir. O şahıs (o garip ve harika şeylere önce kendisi) şahit olur sonra şehadet eder; görür sonra haber verir. 

İzah: Bizi bekleyen acib şeyler; kabirde uyanmak, Nekir ve Münker’in suallerine muhatap olmak, kabrin cennet bahçelerinden bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukur olması, âlem-i berzahta kıyametin kopmasını beklemek, kıyametten sonra kabirlerden çıkmak, mahşer meydanına gitmek, mizanın kurulması, hesabın görülmesi, defterimizin elimize verilmesi, sırattan geçmek ve daha bunlar gibi onlarca şeydir ki onlar bizi bekliyor; biz de onları bekliyoruz.

Elbette bizi bekleyen bu gaybi hâlleri bize haber verecek bir zat lazımdır. Öyle bir zat olmalı ki o garaibi evvela bizzat kendi görmeli ve gördüğü şeyleri bize haber vermeli. İşte bu zat, başta Hz. Muhammed (a.s.m.) olarak peygamberlerdir.

Dolayısıyla Allah’ın, gaybi âlemleri bizlere tanıtmak istemesi peygamberlerin vücudunu iktiza eder. Çünkü o gaybi âlemlere ancak onlar muttali olup, vahye mazhariyetle birlikte, onlar bize haber verebilir. Yoksa burnunun ucunu göremeyen insan o gaybî âlemleri nasıl görecek ve nasıl bilecek?

نعم  evet  نشاهد من شؤونه واطواره  onun işlerinden ve tavırlarından görüyoruz  أنه يشاهد ثم يشهد  (önce) onun  şahit olduğunu sonra şehadet ettiğini  فينذر ويبشر  sonra uyardığını ve müjdelediğini.

Evet, onun işlerinden ve tavırlarından, (önce) onun şahit olduğunu sonra şehadet ettiğini, sonra uyardığını ve müjdelediğini görüyoruz.

وكذا  ve keza  يخبر  haber veriyor  عن مرضيات رب العالمين  Rabbü’l-âlemin’in marziyatından  ومطالبِه منا  ve bizden isteklerinden  وهكذا  ve bunun gibi  من عظائمِ مسائلَ لا مفرَّ منها  kendilerinden hiçbir kaçış olmayan büyük meselelerden  وعجائبِ حقائقَ لا منجا منها ولا سعادةَ بدونها  kendilerinden hiçbir kurtuluş olmayan ve onsuz saadet olmayan acayip hakikatlerden (haber veriyor).

Ve keza, Rabbü’l-âlemin’in marziyatından ve bizden isteklerinden haber veriyor. Ve bunun gibi, kendilerinden hiçbir kaçış olmayan büyük meselelerden, kendilerinden hiçbir kurtuluş olmayan ve onsuz saadet olmayan acayip hakikatlerden (haber veriyor).

İzah: Bu dünyayı yaratıp mahlukatı bize musahhar eden Zatın elbette bizden bir istediği var. İşte o isteği bize haber verecek ve Sultan-ı kâinatın marziyatını bildirecek bir zat lazımdır. Çünkü böyle külli bir rububiyet, mukabilinde bir ubudiyet ister. Bu ubudiyeti bize öğretecek olan da ancak peygamberlerdir. Peygamberimiz (a.s.m.) marziyat-ı İlahiyeyi bildirmesi cihetiyle Allah’ın resulüdür. Âlemdeki külli rububiyet, Efendimiz (a.s.m.)’ın nübüvvetini ispat ve iktiza eder.    

Evet, Peygamberimiz (a.s.m.) öyle meselelerden bahsediyor ki onlardan kurtuluş yok! Kabirdeki hesaptan tutun kabirlerden çıkışa, mahşer meydanında toplanmaktan tutun sırattan geçişe, cennetin sakini olmaktan tutun cehennemin odunu olmaya kadar, öyle hakikatlerden bahsediyor ki bunlardan kurtulmak mümkün değildir.

فيا حسرةً على الغافلين  gafillere yazıklar olsun  ويا خسارةً على الضالين  sapıtanlara ne büyük zarar  ويا عجبًا من بلاهة اكثر الناس  insanların ekserisinin ahmaklığı ne şaşılacak şey  كيف تعامَوْا عن هذا الحق  bu hakka karşı nasıl kör gibi davranıyorlar  وتصامُّوا عن هذه الحقيقة  ve bu hakikate karşı nasıl sağırlaştılar  لا يهْتمُّون بمثل هذا الذات في عجائبه  acayiplikleri içindeki böyle bir zata önem vermiyorlar  مع أنّ من شأن مثلِه  hâlbuki böyle bir zatın şanındandır  أنْ تُفدَى له الارواح  ruhların ona feda edilmesi  ويُسرَع اليه بترك الدنيا وما فيها  dünya ve içindekileri terk ederek ona koşulması.

Gafillere yazıklar olsun! Sapıtanlara ne büyük zarar! İnsanların ekserisinin ahmaklığı ne şaşılacak şey! Bu hakka karşı nasıl kör gibi davranıyorlar ve bu hakikate karşı nasıl sağırlaştılar? Acayiplikleri içindeki böyle bir zata önem vermiyorlar! Hâlbuki ruhların ona feda edilmesi ve dünya ve içindekileri terk ederek ona koşulması böyle bir zatın şanındandır.

Yazar: Sinan Yılmaz

Paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin