62. Üstad Hazretleri Yirmi Beşinci Söz’de, Âl-i İmran suresinin 154. ayetini selaset…
Soru: Üstad Hazretleri Yirmi Beşinci Söz’de, Âl-i İmran suresinin 154. ayetini selaset ve fesahat-i lafziye cihetinden tahlil ederken şöyle diyor:
— خ ، ح ، ث ، ض sıkletleri ve bazı cihât-ı münasebat için birer defa zikredilmiştir.
Üstad Hazretleri böyle diyor, ancak ayet-i kerimede ح harfi iki defa geçiyor.
El-Cevap: Evet, tespitiniz doğrudur. ح harfi ayet-i kerimede iki defa geçiyor. Birincisi الْحَقِّ kelimesinde, ikincisi de يُمَحَّصَ kelimesinde geçiyor.
Risale-i Nurlarda az da olsa böyle hatalar var. Bunun sebebi, Üstad Hazretlerinin Risale-i Nurları kaynaksız olarak, dağ ve dere kenarlarında, tamamen ilhamen yazmasıdır. Yani Üstad Hazretleri, Âl-i İmran suresinin 154. ayetini önüne koymuş da ayete bakarak selasetini tahlil etmiyor. Önünde ne Kur’an var ne de mezkûr ayet… Verdiği bütün bilgileri ezberden veriyor. Belki hayaliyle ayete bakıyor, fikriyle ayeti mütalaa ediyor.
Elbette böyle bir çalışmada ufak tefek hataların olması kaçınılmazdır. Bizler mezkûr ayet-i kerimeye bakarak harflerini saymaya kalksak bunu yarım saatte bitiremeyiz; o da kâğıt kalemle çalışarak…
Üstad Hazretleri ise metni talebelerine ezberden yazdırıyor. “Yazın.” diyor, talebeleri de yazıyor. Elbette böyle çalışmalarda ufak tefek hataların olması beşeriyetin iktazısıdır.
Belki mezkûr cümleyi şöyle tashih etmek lazım:
— ث ، ض sıkletleri ve bazı cihât-ı münasebat için birer defa zikredilmiştir. ح harfi خ dan daha hafif olduğu için, ح iki defa خ bir defa zikredilmiştir.
Bizim bu makamda tavsiyemiz şu: Risale-i Nurları basan yayınevleri böyle hatalı cümleleri düzeltmeli ve okuyucunun fikrini bunlarla meşgul etmemelidir. “Üstadımızdan böyle gelmiş, dokunamayız.” demek, Risale-i Nurlara saygı olmayıp, belki Risale-i Nur hesabına bir kusurdur.
Yazar: Sinan Yılmaz