56. İnsanın halife olması ne demektir?
Soru: Risale-i Nurların muhtelif yerlerinde insanın halife olmasından bahsedilmiş. Bunun manası nedir?
El-cevap: İnsanın halife-i arz olması Risale-i Nurların birçok yerinde zikredilmiş. Mesela 11. Söz’de şöyle geçiyor:
— Daha bunlar gibi gûnagûn ubudiyet vazifeleriyle şu dâr-ı dünya denilen mescid-i kebirinde farîza-i ömürlerini ve vazife-i hayatlarını eda edip ahsen-i takvim suretini aldılar. Bütün mahlukat üstünde bir mertebeye çıktılar ki yümn-ü iman ile emn ü emanet ile mücehhez, emin bir halife-i arz oldular. (11. Söz)
İnsanın “halife-i arz” olmasının manası şudur:
Halife: Başkasına halef olan, onun makamına kaim, onun yerine duran ve onun için bazı hususlarda vekil olan kimse demektir.
İnsan Allahu Teâlâ’nın emirlerini ve nehiylerini, Onun namına ve Onun vekili olarak tebliğ etmeye memur kılınmıştır. Bu vazifesi sebebiyle de insana “halife” denilmiştir. Zira bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur:
عَنْ اَنَسٍ ، قَالَ رَسُولُ اللَّه صلى الله عليه و سلم مَنْ اَمَرَ بِاالْمَعَرُوفِ وَ نَهَى عَنِ الْمُنْكَرِ فَهُوَ خَلِيفَةُ اللَّهِ فِى اْلاَرْضِ وَ خَلِيفَةُ كِتَابِهِ وَ خَلِيفَةُ رَسُولِهِ
Enes İbni Malik (r.a.) Hazretlerinden rivayet edilmiştir. Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurdu: Kim iyiliği emreder ve kötülüğü nehyederse, işte o, yeryüzünde Allah’ın halifesidir, kitabının halifesidir ve Resulünün halifesidir.
Cenab-ı Hak cümlemizi kendisine halife eylesin. Âmin!
Yazar: Sinan Yılmaz