72. Risale-i Nurları Osmanlıcadan veya Latinceden okumak fark eder mi?
Soru: Allah sizden razı olsun. Risale-i Nur’u okuyup çok az anlıyordum. Sayenizde makalelerinizi okuyunca çok anlıyorum. Sorum şudur: Osmanlıcadan veya Latinceden okumak fark eder mi yoksa asıl mesele konunun anlaşılması mı?
Elcevab: Elbette asıl olan konunun anlaşılmasıdır. Bununla birlikte -eğer mümkünse- Osmanlıcadan okumak yani hatt-ı Kur’an ile okumak daha evla ve daha bereketlidir. Zira Risale-i Nurların hatt-ı Kur’an’ı muhafaza etmek gibi bir vazifesi daha vardır. Bu mesele Risale-i Nurların birçok yerinde zikredilir. Birkaçını okuyalım:
“Hem şimdilik bazı ulemanın yeni eserlerinde meslek ve meşrep ayrı ve bid’atlara müsait gittiği için, Risale-i Nur zındıkaya karşı hakaik-i imaniyeyi muhafazaya çalışması gibi bid’ata karşı da huruf ve hatt-ı Kur’an’ı muhafaza etmek bir vazifesi iken…” (Kastamonu Lâhikası)
“Lafzullahı kırmızı ile yazdırdık, gören ‘Kur’an’ın i’cazını gözümle görebiliyorum.’ diyebilir. İnşallah bu cüz-i i’caz, hatt-ı Kur’anîyi muhafaza edecek, tahriften kurtaracak.” (Barla Lâhikası)
“Ve hatt-ı Kur’an’ın tebdiline karşı, Kur’an şakirdlerinin bütün kuvvetleriyle hatt-ı Kur’anîyi muhafazaya çalışması aynı senededir.” (Yirmi Dokuzuncu Mektup)
Bu ifadeler gösteriyor ki Risale-i Nur’un bir vazifesi de hatt-ı Kur’an’ı muhafazadır. Öyleyse bu işe gönül verenlerin, Risaleleri Osmanlıcadan okumaları en güzel olanıdır.
Yazar: Sinan Yılmaz