8. Ve şu İslamiyet âlem-i manevisinin güneşi, temeli, hendesesi.
Bu dersimizde Kur’an’ın tarifinin sekizinci maddesini mütalaa edeceğiz:
Ve şu İslamiyet âlem-i manevisinin güneşi, temeli, hendesesi… (İşârâtü’l-İ’caz)
(Hendese: Plan, şekil bilgisi)
Nasıl ki insanın maddi bir hayatı ve bu hayatı yaşadığı maddi bir âlem var. Bu maddi âlem kâinat olup, insan onun bir menzili olan dünyada yaşar.
Aynen bunun gibi, insanın manevi bir hayatı ve bu hayatı yaşadığı manevi bir âlem var. Bu manevi âlem din olup, insan manevi hayatını dini içinde yaşar. Allah katında tek hak din ise İslamiyet’tir.
Hem nasıl ki maddi âlemin güneşi var, binalarının temeli var, hendesesi var; aynen bunun gibi, manevi âleminin de güneşi var, temeli var ve hendesesi var.
Manevi âleminin güneşi Kur’an’dır. İslamiyet âlem-i manevisinin güneşi olan Kur’an insanın manasını aydınlatır, kalbine hayat verir ve ona hak yolu gösterir. Maddi güneş olmadan hayat olmayacağı gibi, Kur’an güneşi olmadan da manevi hayat olmaz ve olamaz.
Kim ki Kur’an güneşini terk ede, artık o manen bir ölü ola…
Hem nasıl ki maddi binaların bir temeli var; temel olmadan bina ayakta duramaz. Aynen bunun gibi, İslamiyet binasının da bir temeli var. Bu temel Kur’an’dır. Kur’an olmadan İslamiyet binası olmaz ve Kur’an’a itaat edilmeden İslam yaşanamaz.
Kim ki Kur’an’ı sırtının ötesine ata, İslam binasını yıka…
Hem nasıl ki bir hendese ilmi var. Her şeyin planını ve şeklini öğretir. Kur’an da İslamiyet âlem-i manevisinin hendesesidir. İslamiyet nasıl yaşanır, Müslüman nasıl olur ve nasıl yaşar, hepsi bu kitabın içindedir.
Üstad Hazretleri mezkûr cümlesinde Kur’an’ı, İslamiyet âlem-i manevisinin güneşi, temeli ve hendesesi olmakla vasfetti. Biz bu teşbihin birkaç cihetini izah ettik. Sizler de üzerinde biraz tefekkür ederek bu teşbihin farklı cihetlerini bulabilirsiniz. Bu hem tefekkür boyutunuzun gelişimini sağlar hem de tefekkürî bir ibadet olup size sevap kazandırır.
Mütalaasını yaptığımız cümleyi bir daha okuyarak dersimizi tamamlayalım:
Ve şu İslamiyet âlem-i manevisinin güneşi, temeli, hendesesi… (İşârâtü’l-İ’caz)
Yazar: Sinan Yılmaz