a
Ana SayfaKabir Hayatı19. “Sizi çağıracağı gün O’na hamd ederek uyarsınız ve çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” ayetinin izahı

19. “Sizi çağıracağı gün O’na hamd ederek uyarsınız ve çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” ayetinin izahı

Kabir hayatını inkâr edenler diyor ki:

— İsra suresi 52. ayette şöyle buyrulmuş: “Sizi çağıracağı gün O’na hamd ederek uyarsınız ve çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” Allahu Teâlâ bu ayette ölümü uykuya benzetmektedir. Nasıl saatlerce uyuduğumuz hâlde zaman kavramını yitirip bir göz kırpması kadar uyuduğumuzu zannediyorsak; benzer bir şekilde, öldükten sonra da diriltilinceye kadar bir yokluk yaşarız. Eğer mahşer gününden önce kabir hayatı olsaydı az bir süre kaldığımızı zannetmezdik.

Onlar böyle diyorlar ve bu sözleriyle hem kendileriyle çelişiyorlar hem de yine ayeti yanlış anlıyorlar. Kendileriyle çelişiyorlar, çünkü ölümü uykuya benzetiyorlar. Hâlbuki onlara göre, bedenle birlikte ruh da ölmekte ve kıyamete kadar ruhun bir hayatı olmamaktadır. Uykuda ise insanın bir hayatı vardır. Onlar ölümden sonra ruhun hayatına inanmıyorlar ki ölümü uykuya benzetebilsinler. Bu sözleri onların neye inandıklarını bile bilmediklerine delildir.

Hem ayeti yine yanlış anlıyorlar. Ayette geçen “Çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” ifadesini ölümle kıyamet arasında zannediyorlar. Hâlbuki bu ifadeyle dünyada kaldıkları zaman kastedilmiştir. Zira bu ayetin benzerleri Kur’an’ın başka yerlerinde de geçmekte ve o ayetlerde “dünya” lafzı açıkça zikredilmektedir.

Mesela Mü’minun suresinde şöyle buyrulmuştur:

قَالَ كَمْ لَبِثْتُمْ فِي الْأَرْضِ عَدَدَ سِنِينَ قَالُوا لَبِثْنَا يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ فَاسْأَلِ الْعَادِّينَ قَالَ إِنْ لَبِثْتُمْ إِلاَّ قَلِيلاً لَوْ أَنَّكُمْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

“Allah onlara: ‘Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?’ der. Onlar: ‘Bir gün veya daha az bir süre kaldık, sayanlara sor.’ der. Allah da der ki: ‘Pek az kaldınız, keşke bilseydiniz.’” (Mü’minun 112-114)

Bu ayet-i kerimede “yeryüzü” ifadesi açıkça zikredilmiştir. Allahu Teâlâ onlara “yeryüzünde kaç yıl kaldıklarını” sormuş, onlar da bir gün hatta bir günden daha az kaldıklarını söylemişlerdir. Demek ahirete giden insan, dünyada bir günden daha az kaldığını zannediyor.

Bu mana Nâziat suresi 46 ve Rum suresi 55. ayet-i kerimede de zikredilir. Hâl böyle iken, onlar İsra suresi 52. ayette geçen “Çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” ifadesini ölümle kıyamet arasında zannetmişler. Yani yine Kur’an’ı anlayamamışlar. Az kalındığı zannedilen yer dünyadır. Zira diğer ayetlerde bu açıkça ifade edilmiştir.

Ayrıca onların ayete bu yanlış manayı vermelerini de anlayamıyorum. Zira onlar ölümle ruhun da öldüğünü savunuyorlar. Ölü olan bir şey için zaman yoktur ki az veya çok kaldığını zannetsin. Zan hayat sahibine ait bir sıfattır. Yani faraza taşa sorsanız:

— Ne kadar zamandır buradasın?

Taş da dile gelip konuşsa, size ne diyecek? Hayatı olmadığından zamanı bilmez ki sorunuzu anlayabilsin de size cevap verebilsin!

Yani onların işi tam bir çıkmaz. Kendi dediklerini kendileri yalanlıyor ve ayetlere hep yanlış mana veriyorlar. Baksanıza, dünya için söylenmiş olan “Çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” sözünü sanki bu ifade başka ayetlerde geçmiyormuş gibi ölüm ve kıyamet arası olarak anlamışlar. Ve her zaman olduğu gibi yine ayete yanlış mana vermişler.

Yazar : Sinan Yılmaz

Paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin