a
Ana SayfaMukaddime10. Beşinci Nokta – 2. Ders

10. Beşinci Nokta – 2. Ders

Beşinci noktanın mütalaasına kaldığımız yerden devam ediyoruz:

وأفرد  ve ayırdı  تلك المسائلَ  bu meseleleri  التي  o meseleler ki  كلٌّ منها  onlardan her biri  موضوعٌ لرسالةٍ  bir risalenin mevzuudur.

Bu meseleleri (birbirinden) ayırdı ki onlardan her biri bir risalenin mevzuudur.

Ya da: Her biri bir risalenin mevzuu olan bu meseleleri (birbirinden) ayırdı.

ومشيرًا  ve işaret ederek (telif etti)  إلى حقائقَ متخالفةٍ  farklı olan hakikatlere  بعضِها عن بعض  bazısı bazısından (birbirinden)  بكثيرٍ من الإعلامات  çok i’lematla  يعني اعلم اعلم اعلم  yani i’lem, i’lem, i’lem ile.

Ve bazısı bazısından (birbirinden) farklı olan hakikatlere çok i’lematla, yani i’lem, i’lem, i’lem ile işaret ederek (telif etti).

Not: Bu manayı  مشيرًا  lafzını hâl kabul edip, “vav” atıf harfini üstteki  ألّفا   fiiline atfederek verdik.

ولا تظُنَّنَّ  sakın zannetme  أن المسائلَ التي ذُكِرت zikredilen meselelerin olduğunu  في ضمن تلك الإعلاماتِ  bu i’lamlatların içinde  وفي أوائلِها  ve onların başlarında…

Sakın bu i’lamlatların içinde ve başlarında zikredilen meselelerin olduğunu zannetme…

— Ne olduğunu zannetme?

من فنٍّ واحدٍ  tek bir fenden (olduğunu)  أو عائدٍ إلى مقامٍ واحد  veya tek bir makama döndüğünü  أو كاشفٍ عن جوهرٍ واحد  veya tek bir cevheri keşfettiğini…

Tek bir fenden olduğunu veya tek bir makama döndüğünü veya tek bir cevheri keşfettiğini…

Toplu mana: Sakın bu i’lamlatların içinde ve başlarında zikredilen meselelerin, tek bir fenden olduğunu veya tek bir makama döndüğünü veya tek bir cevheri keşfettiğini zannetme…

قائلاً  (şöyle) diyerek  إن ذِكرَ تلك الإعلامات  şüphesiz bu i’lamatın zikri  وتكرارَها في رؤوس هذه المسائلِ  ve onların bu meselelerin başında tekrarı  مما لا فائدةَ له  kendisi için hiçbir faydası olmayan şeylerdendir  ولا طائلَ تحته  ve altında hiçbir yarar olmayan şeylerdendir.

Şöyle diyerek: Şüphesiz bu i’lamatın zikri ve onların bu meselelerin başında tekrarı, kendisi için hiçbir faydası olmayan ve altında hiçbir yarar olmayan şeylerdendir.

Toplu mana: Sakın bu i’lamatların içinde ve başlarında zikredilen meselelerin, “Şüphesiz bu i’lamatın zikri ve onların bu meselelerin başında tekrarı, kendisi için hiçbir faydası olmayan ve altında hiçbir yarar olmayan şeylerdendir.” diyerek tek bir fenden olduğunu veya tek bir makama döndüğünü veya tek bir cevheri keşfettiğini zannetme!

لأنّ  çünkü  كُلاًّ من تلك الإعلامات  o i’lamattan her biri  عنوانٌ  bir başlıktır  وفِهرِسْتٌ  ve bir fihristtir  لرسالة  bir risale için.

Çünkü o i’lamattan her biri bir risalenin başlığı ve fihristidir.

Not:  كُلاًّ  lafzı  أنّ  nin ismi olduğundan nasb olmuştur.

İzah: Cümlelerin manası açık olduğundan izah yapmayıp sadece tercümeyle yetindik.

Yazar: Sinan Yılmaz

Paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin