2. “Onlar için devamlı bir azap vardır.” ayetinin tahlili
Cehennemin ebedî olduğuna ve kâfirlerin cehennemde ebedî kalacağına dair ikinci delilimiz Tevbe suresinin 68. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuş:
وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا هِيَ حَسْبُهُمْ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ
“Allah münafık erkeklere, münafık kadınlara ve kâfirlere cehennem ateşini vaat etti. Onlar orada ebedîdirler. Cehennem onlara yeter. Allah onlara lanet etmiştir. Onlar için devamlı bir azap vardır.” (Tevbe 68)
Bu ayet-i kerimede bizim üzerinde duracağımız bölüm وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ “Onlar için devamlı bir azap vardır.” kısmı.
عَذَابٌ مُقِيمٌ ifadesi bir sıfat tamlamasıdır. عَذَابٌ kelimesi mevsuf yani sıfatlanan, مُقِيمٌ kelimesi ise sıfattır. Allahu Teâlâ عَذَابٌ kelimesini مُقِيمٌ sıfatıyla vasfetmiştir.
— Peki, مُقِيمٌ kelimesinin manası nedir?
مُقِيمٌ kelimesi “sürekli, devamlı, bitmeyen, baki” manasındadır. Demek kâfirler için sürekli olan, devamlı olan, bitmeyen, baki bir azap var.
Şimdi size şunu sormak istiyorum:
— Azabın sürekli olması, devamlı olması, bitmemesi ve baki olması ne manaya gelir?
Cehennemin ebedî olduğu ve kâfirlerin içinde ebedî kalacağı manasına gelmez mi?
Ya da şöyle sorayım:
— Kâfirler cehennemden çıkacak olsaydı, عَذَابٌ kelimesi مُقِيمٌ lafzıyla sıfatlanır mıydı? Yani “Onlar için sürekli olan, devamlı olan, bitmeyen, baki bir azap vardır.” denilir miydi?
Elbette denilmezdi.
عَذَابٌ مُقِيمٌ “devamlı bir azap” ifadesi Kur’an’da 5 yerde geçer:
Tövbe suresi 68. ayet ve Maide suresi 37. ayette şu şekilde geçer:
وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ “Onlar için devamlı bir azap vardır.”
Şura suresi 45. ayette şu şekilde geçer:
أَلاَ إِنَّ الظَّالِمِينَ فِي عَذَابٍ مُقِيمٍ “Dikkat edin! Şüphesiz zalimler devamlı bir azap içindedir.”
Hud suresi 39. ayette ve Zümer suresi 40. ayette de şöyle geçer:
فَسَوْفَ تَعْلَمُونَ مَنْ يَأْتِيهِ عَذَابٌ يُخْزِيهِ وَيَحِلُّ عَلَيْهِ عَذَابٌ مُقِيمٌ “Yakında kendisini rezil edecek azabın kime geleceğini ve devamlı bir azabın kimin üzerine konacağını bileceksiniz.”
İşte Kur’an’ın bu 5 ayeti, kâfirler için azabın sürekli olduğunu, devamlı olduğunu, bitmeyeceğini ve baki olduğunu bildirir.
Ayetler böyle der demesine ama sonra birileri çıkar ve der ki: Yok, azap devamlı değildir. Kâfir cehennemden bir müddet sonra çıkar.
Şimdi onlara diyoruz ki:
Gösterdiğimiz 5 ayet-i kerimede, Allahu Teâlâ azabı مُقِيمٌ sıfatıyla vasfetmiş. مُقِيمٌ lafzı “sürekli, devamlı, bitmeyen, baki” manasında olduğu gibi, bütün müfessirler de bu lafzı bu manalarla izah etmiştir.
— Sizler yeni bir sözlük mü keşfettiniz?
— Ya da kelimelere dilediğiniz gibi mana mı veriyorsunuz?
— O hâlde bize söyleyin, مُقِيمٌ kelimesi “devamlı” manasında değilse ne manasındadır?
Yazar: Sinan Yılmaz