6. Savaşlara meleklerin gönderilmesi bir mucize değil midir?
Bu dersimizde, Peygamberimiz (a.s.m.)’ın Kur’an’da zikredilen mucizelerinden dördüncüsünü işleyeceğiz. Konu başlığımız, savaşlarda meleklerle yardım edilmesi.
Peygamberimiz (a.s.m)’a savaş esnasında melekler gönderilmiş ve meleklerle yardım edilmiştir. Âl-i İmran suresinin 124 ve 125. ayetleri ve Enfal suresinin 9. ayet-i kerimesi Bedir günü gönderilen meleklerden haber verir. İlk önce 1.000 melek, sonra 2.000 melek ve daha sonra yine 2.000 melekle toplamda 5.000 meleğin Bedir günü gönderildiği bildirilir.
Tevbe suresi 26. ayet-i kerimede Huneyn günü gönderilen meleklerden haber verilir.
Tevbe suresi 40. ayet-i kerimede, Peygamberimiz (a.s.m.)’ın Hazreti Ebû Bekir ile mağarada iken “görünmeyen bir ordu ile desteklendiği” bildirilir. Bu görünmeyen ordunun melekler olduğu tefsirlerde beyan edilmiştir.
Yine Ahzab suresi 4. ayet-i kerimede, “Onların üzerine görmediğiniz ordular gönderdik.” buyrularak Hendek savaşında gönderilen meleklere işaret edilir.
Belirttiğimiz ayet-i kerimelerle sabittir ki Peygamber Efendimiz (a.s.m.)’ın ordusunda melekler vardı. Bu melekler onun peygamberliğine bir mucize olması için sahabeler tarafından da görülmüştür.
Kurtubî ve Hazin tefsirlerinde zikredildiğine göre, Ebû Üseyd Malik İbni Râbia Hazretleri -Bu zat Bedir ehlinden en son vefat edendir- şöyle der:
— Şu an sizinle birlikte Bedir’de bulunsaydım ve gözlerim de görseydi, elbette hiç şüphe ve tereddüt etmeden meleklerin çıkageldiği vadiyi size gösterirdim.
Yine Sehl İbni Huneyf Hazretleri der ki:
— Vallahi ben Bedir günü bizden birinin, kılıcıyla bir müşrikin kafasına vurmak üzere iken, kılıcı ona ulaşmadan o müşrikin kellesinin cesedinden ayrılıp yere düştüğünü gördüm.
Naklettiğimiz bu haberler gibi daha birçok haber vardır ki sahabeler o gün inen melekleri ve meleklerin icraatlarını görüyorlardı.
Bu bilgilendirmeden sonra, şimdi, “Kur’an’da Peygamberin mucizesi yoktur.” diyenlere bazı sorular sormak istiyoruz:
1. Bedir günü, Huneyn günü ve diğer günlerde Peygamber Efendimiz (a.s.m.)’a meleklerin gönderilmesi ve meleklerin onunla birlikte savaşması bir mucize değil midir?
2. Ordusunda meleklerin bulunması ve ona yardım etmeleri mucizeden başka hangi isimle yâd edilir?
3. Eğer meleklerin gönderilmesini ve Peygamberimiz (a.s.m.) ile beraber savaşmalarını bir mucize olarak kabul etmiyorsanız, bu durumda, bu iş alelade bir şeydir ve örfte emsali çoktur. Öyle ya, bir şey ya mucizedir ya âdettendir. Bu ikisinin ortası yoktur.
— Acaba şimdiye kadar ordusunda melekler olan kaç kumandan ve kaç melik duydunuz?
Zira Peygamber Efendimiz (a.s.m.)’a meleklerin gönderilmesi mucize değilse, bu olayın her vakitte ve her fertte gözükmesi gerekmektedir. Şimdi bize bu hadisenin emsallerini sayın da görelim.
4. Yok, eğer meleklerin gönderilmesine “Bu, Allah’ın yardımıdır.” derseniz, biz de deriz ki:
— Biz Allah’ın yardımı olduğunu inkâr etmiyoruz ki… Hem Allah’ın yardımıdır hem de Peygamberimiz (a.s.m.)’ın bir mucizesidir.
Zira mucize: Cenab-ı Hakk’ın, peygamberi için âdetini değiştirmesi ve âdetinin dışında ona muamele etmesidir.
Cenab-ı Hakk’ın savaş hususundaki âdeti, insanlarla insanların savaşması ve meleklerin bu savaşa katılmamasıdır. Cenab-ı Hak bu âdetini peygamberi için değiştirmiş ve onun peygamberliğine bir mucize olarak melekleri yardım için göndermiştir. Sahabelerine de bu melekleri gösterip onların imanlarını artırmıştır.
Sözün özü: Meleklerin gönderilmesi ve Peygamberimizle birlikte savaşmaları, Efendimiz (a.s.m.)’ın bir mucizesidir.
“Kur’an’da Peygamberin mucizesi yoktur.” diyenlere, Âl-i İmran suresinin 124 ve 125. ayetlerini, Enfal suresinin 9. ayet-i kerimesini, Tevbe suresinin 26 ve 40. ayetlerini ve Ahzab suresinin 4. ayet-i kerimesini gösteriyor ve onları tövbe etmeye ve bu batıl fikirden dönmeye davet ediyoruz.
Yazar: Sinan Yılmaz